Regnbågshyllan - HBTQ perspektiv på biblioteket

Regnbågshyllan – HBTQ perspektiv på biblioteket

Under de senaste åren har samhällsklimatet förändrats till det bättre för många HBTQ-personer. Därmed inte sagt att det idag är accepterat överallt, eller att det inte innebär påfrestningar och utmaningar för den som identifierar sig som en HBTQ-person.

Av denna anledning hade biblioteken i regionen mitt under en längre period en regnbågshylla som lyfte olika titlar som på ett eller annat sätt berörde dessa personer verklighet.

Titlar som presenterades under 2017

I detta tema tog biblioteken i regionen hem flera böcker under 2017 som platsade i denna kategori. Här finner du ett urval av de titlar som biblioteken placerade i regnbågshyllan:

  1. Saker ingen ser. Skriven av Anna Ahlund.
  2. Down Under. Skriven av Johan Ehn.
  3. Teddy. Skriven av Jessica Walton.
  4. HBTQ. Skriven av Tove Lundberg mfl.
  5. Dolda i det fullt synliga. Skriven av Farah Nuruddin.

Självklart tillhandahåller biblioteken idag betydligt fler titlar inom området (i betydligt fler perspektiv). Är du intresserad av denna typ av litteratur så bör du på biblioteket prata med en bibliotekarie, för att få hjälp att hitta samtliga titlar inom området. Titlarna kan även finnas i ljudboksformat i Biblio, som gör det möjligt för dig att låna boken direkt i mobilen.

Du kan även innan besöket söka efter titlar som du finner intressanta och kolla vilka bibliotek i din närhet som tillhandahåller böckerna. Saknar du en viss bok på ditt lokala bibliotek kan de ofta ta in den om det finns ett intresse.

Är ni därför fler som upplever att detta perspektiv saknas på det lokala biblioteket så är det en god idé att tillsammans önska att det tas in flera titlar som belyser området.

HBTQ – en del av bibliotekens uppdrag

Eftersom att biblioteken ska agera inom folkbildningen är det en viktig del av deras verksamhet att presentera olika perspektiv, från flera olika samhällsgrupper. Genom ett aktivt arbete kan diskrimineringen mot dessa grupper även minska då fördomar som tidigare funnits minskar i omfattning och det byggs en större förståelse.

Med detta sagt är HBTQ-perspektivet något som med största sannolikhet är kvar för att stanna på bibliotek runt om i Sverige.