Böcker är ett intresse som delas av många. Det gäller att inte bara läsa böcker som är lånade från biblioteket eller andra läsare, utan också att äga egna exemplar som pryder väggarna i hemmet. Här listar vi fem tips för hur du gör ditt boksamlande till en bra upplevelse.
1. Förvara böckerna väl
Ställ böckerna på en plats där de syns väl och står stadigt, till exempel i en bokhylla. Placera också gärna ut böcker lite här och var i hemmet för att locka till läsning.
Om du inte har plats i bostaden, eller bara vill ha några böcker framme åt gången, är det en god idé att förvara dem i ett förråd. Då måste du dock vara noggrann med att temperaturen är bra för böckerna, och att de inte skadas av fukt eller mögel.
2. Samla böcker som du faktiskt vill läsa
Även om en boksamling kan tillföra mycket till inredningen, är det inte så roligt att ha saker ståendes utan att de används. Därför är det en god idé att faktiskt begränsa sig till böcker som du tror dig vilja läsa, antingen nu eller åtminstone inom de närmsta månaderna.
Hittar du en bok som du troligtvis kommer att skjuta upp att läsa, kanske du bör överväga om den verkligen är värd en plats i din samling.
3. Kolla upp böckernas skick
Andrahandsmarknaden och antikvariat är en guldgruva för boksamlare. Begagnade böcker har helt enkelt en annan känsla över sig än nya exemplar från vanliga bokhandlar.
Men när du köper en begagnad bok är det viktigt att förvissa dig om vilket skick boken är i. Även om ålder kan ha sin charm vill du knappast att sidorna så småningom faller sönder.
Var särskilt försiktig om du beställer begagnade böcker via internet. Många webbplatser har ett system för att gradera skicket på böcker som säljs, vilket är ett bra komplement till säljarens beskrivning. Om det är möjligt kan du också be säljaren att skicka bilder på boken innan du betalar.
4. Passa på under bokrean
Ibland är det dock inte heller fel med nya böcker, särskilt inte när de säljs för ett extra billigt pris. I februari brukar svenska bokhandlar hålla en bokrea som är gemensam för hela Sverige. Det är det perfekta tillfället att införskaffa det där tillskottet till din samling som du har sneglat på men inte velat lägga ut pengar på ännu.
5. För läsdagbok
När du äger många böcker kan det vara svårt att hålla koll på vilka du har läst och vad du tyckte om olika böcker. Ett sätt att lösa problemet är att föra läsdagbok. Skriv ner titeln och författaren till boken, vilket datum du läste ut den och kort om vad du tyckte om den.
När du senare saknar något att läsa kan du se tillbaka på vilka böcker du tyckte var bra och kanske vill läsa igen. Det hjälper dig också att hålla koll på vilka böcker du faktiskt har hemma.