Östersunds bibliotek

Östersunds bibliotek ligger på Rådhusgatan. Utöver Östersunds bibliotek finns det även andra, mindre bibliotek i närområdet samt en bokbuss.

På alla bibliotek i området gäller samma lånekort, vilket gör det enkelt för dig att låna och lämna tillbaka böcker.

Östersunds bibliotek, äldsta biblioteket i Jämtland

 

Det bibliotek som idag kallas för Östersunds bibliotek är Jämtlands äldsta. Tack vare en enskild person, Carl Zetterström.

Zetterström var en jämtlänning som tack vare sin stora litterära begåvning tog sig hela vägen till Uppsala där han slutligen blev professor.

Han hade till följd av sitt intresse, och sin gedigna utbildning, ett stort privat bibliotek. Mot slutet av sitt liv valde han även att utöka samlingen för att slutligen öppna portarna till vad som skulle komma att bli ett av de första svenska biblioteken utanför Uppsala och Lund.

När Zetterström gick bort hade han samlat 12 000 böcker och i hans testamente ingick även att det skulle byggas ett nytt stenhus på Frösön för att förvara alla böcker.

Sedan dess har mycket ändrats, bland annat har biblioteket (som idag är ett museum) bytt namn flera gånger. De nuvarande lokalernas historia är inte lika omfattande, men litteraturen i biblioteket är från flera olika tidsåldrar.

Östersunds bibliotek idag

Idag tillhandahåller fortfarande Östersundsbibliotek flera tusen titlar, men även ljudböcker och andra typer av medier. Här finns läsning både för barn och ungdom såväl som vuxen. Biblioteket får också sägas vara aktivt, då det arrangeras olika typer av evenemang i lokalerna. Det finns även möjlighet att hyra lokaler i biblioteket för privata ändamål.

Biblioteket erbjuder även möjligheten att boka en bibliotekarie, vilket möjliggör för att få privat hjälp med att efterforskning i olika litterära verk.

Biblioteket är fortfarande en viktig del av staden och öppettiderna är därför väldigt generöst tilltagna:

  • Måndag: 09:00-20:00
  • Tisdag: 09:00-20:00
  • Onsdag: 09:00-20:00
  • Torsdag: 09:00-20:00
  • Fredag: 09:00-18:00
  • Lördag: 11:00-16:00
  • Söndag: 12:00-16:00

Du finner mer information om biblioteket, deras evenemang och öppettider på deras hemsida.