Resurser för bibliotekarier

Resurser för bibliotekarier

Jobbet som bibliotekarie är viktigt och hjälper till med fortbildningen i Sverige. Bibliotekarier arbetar som informationsspecialister och är utspridda över hela den svenska arbetsmarknaden. Alltifrån grundskolebibliotek och gymnasiebibliotek till universitetsbibliotek och tjänster inom organisationer och näringsliv.

Här är en sida för dig som jobbar som bibliotekarie i något av Sveriges bibliotek och vill veta mer om dina villkor och rättigheter inom branschen.

Arbetsvillkor för bibliotekarier

Som bibliotekarie finns det många olika tjänster för dig att välja på. Vill du specialisera dig inom olika områden och när det kommer till arbetsplatser? Biblioteksyrket är omväxlande och väldigt fritt. Varje dag träffar man många olika människor och man lär sig alltid något nytt.

Just nu råder det balans på arbetsmarknaden för bibliotekarier vilket innebär att det finns jobb att söka och som nyutexaminerad bibliotekarie behöver du inte, som det ser ut i nuläget, oroa dig för att sitta utan jobb.

Balansen på arbetsmarknaden gäller både erfarna och nyutexaminerade bibliotekarier.

Tryggare anställning

Precis som inom alla yrken så vill man ha en trygg anställning. Förutom schyssta arbetsvillkor hos en bra arbetsgivare kan det vara bra att gå med i en a-kassa i fall oväntad arbetslöshet skulle drabba dig.

A-kassa.se kan du enkelt jämföra medlemsavgifter, villkor och förmåner hos de olika arbetslöshetskassor som finns tillgängliga för bibliotekarier. Som medlem hos en a-kassa säkrar du en del av din inkomst samt ökar din ekonomiska trygghet vid arbetslöshet.

Lön

Lönen du får som bibliotekarie varierar och beror på din erfarenhet, kompetens samt tjänstens svårighetsgrad. Hur lönen utvecklas beror också på om du arbetar inom privat eller offentlig sektor. Lönen kan även variera med vilket bibliotek du arbetar på då arbetsuppgifterna kan skilja sig, exempelvis kan större bibliotek som Östersunds innefatta ett större övergripande ansvar inom ett område.

För bibliotekarier som examinerades under åren 2010 – 2014 ligger medianlönen på 28 500 kronor per månad. Medianlönen på ungefär 10 år efter examen ligger på 30 575 kronor och efter 20 år ligger medianlönen på 31 900 kronor.

Vill du ha hjälp med att förhandla upp din lön, bli medlem i och ta hjälp av ett fackförbund för bibliotekarier.