Litteratur för barn
Nästan alla Sveriges bibliotek har en speciell hylla med ett utbud anpassat till barn. Böckerna som finns i barnhyllan behöver inte nödvändigtvis vara lättsmälta eller utan underliggande budskap, utan är enbart skrivna på ett sådant sätt att barn kan ta till sig innehållet.
Utöver böcker har många bibliotek även spel, filmer och musik som kan passa barn i olika åldrar.
Barnböcker kommer i många former
Likt ”vanliga” böcker så tar barnböcker många olika former och skepnader. Dels finns det barnböcker för den som precis har lärt sig läsa, dessa är oftast väldigt simpla i utformningen och uppmuntrar främst till läsning.
Det finns även högläsningsböcker för de barn som inte kan läsa själva än. Dessa böcker är inte nödvändigtvis enkelt skrivna, men lämpar sig väl för att läsa innan läggdags eller liknande.
Slutligen finns det även böcker för riktigt små barn, som erbjuder väldigt begränsat läsning. Istället bygger de främst en vana hos barnet av att läsa, vilket underlättar inlärningen i ett senare skede i livet.
Barn behöver uppmuntras till läsning
Även om väldigt få personer i Sverige idag saknar läskunnighet ska man aldrig ta dessa saker för lättvindigt.
För att förenkla för ett barn i skolan och främja ett intresse för litteratur och utbildning är det viktigt att introducera barnet till dessa miljöer i ung ålder.
Även om biblioteket kan ses som en tråkig plats i skolåldern har små barn mycket aktiviteter i biblioteket, vilket gör att det lämpar sig som ett utmärkt besöksmål med familjen. I exempelvis Åre har barnavdelningen fått ett mycket positivt bemötande tack vare sin inspirerande utformning.
Biblioteket finns till för alla åldrar
Självklart passar biblioteket ditt barn oavsett ålder. För tonåringar finns det en stor mängd högkvalitativ litteratur som du finner i bibliotek runtom i Sverige. Tack vare den nya ljudbokstjänsten Biblio finns dessa även tillgängliga som ljudböcker direkt via mobilen.
Att som förälder uppmuntra sitt barn till läsning redan som liten gör det enkelt för barnet att även ta till sig betydligt tyngre, och i många avseenden viktigare, litteratur senare i livet.