Logotypen för denna webbsida Till startsidan
Start för innehåll

Sommarläsning 2017

Lättsam läsning eller äntligen tid för långa läsprojekt och den där boken som behöver lite lugn omkring sig.

Sommarläsning 

Läsa om sina favoriter. Hitta gamla bra pocketböcker i en stuga eller på en vind. Fynda på loppis eller antikvariat med tanke på sommaren. Reservera nya biblioteksböcker och hålla en tumme för att de hinner komma i tid till ledigheten. Och kanske välja att läsa böcker med mycket sommar i, för att man inte kan få nog av just sommaren.

En del av av oss längtar hela året efter sommarens bokläsning. Vi längtar efter att hinna läsa mer. Vi längtar efter att kanske få göra det ute, i sol eller skugga, med sommarens dofter och ljud tätt intill. Att sitta torrt till med en bra bok under ett regn på ett plåttak är också fint. Vi samlar på oss sommarböcker och tittar med förväntan på våra högar. Ni har förhoppningsvis också fina högar på lut!

Text: Anna-Kari Bäckvall

Vi på Östersunds bibliotek önskar er alla en riktigt fin boksommar 2017 och bjuder på vår läslängtan:

Anna
Jo Nesbö har kommit med en ny deckare om polisen Harry Hole som heter Törst. Det är den elfte, men de kan läsas fristående. Harry Hole jobbar inte längre som polis utan föreläser på polishögskolan. När det härjar en serimördare i Oslo igen, är det något som känns bekant för Harry. Han blir tillfrågad att vara med i en specialgrupp och tackar ja, kanske mest av personliga skäl. Dels för sin styvson Olegs skull, dels för att lyckas fånga mördaren som tidigare gick fri.

Märit är i 70-årsåldern och på väg med tåg till Norrköping. När tåget passerar Lund stiger hon av utan att riktigt förstå varför. Det var 50 år sedan hon var där sist. Det var 60-tal och hon var läkarstudent, en tid då folkhemmet växte och blomstrade. Men det fanns några som inte fick vara med , som gömdes undan. Hennes bror Tok-Lars var en av dem som hamnade på Vipeholm i Lund, en anstalt för sinnesslöa. Nu kommer frågor om vad som egentligen hände under dessa år och vem som bär skulden. Ditt liv och mitt är Majgull Axelssons senaste roman.

Anna-Kari
Anne B Ragde kommer nu i juni med sin fjärde roman om familjen från släktgården Neshov utanför Trondheim. Jag tyckte väldigt mycket om Berlinpopplarna med fortsättning. Vilken lycka att få träffa bröderna igen, i Det finns alltid förlåtelse.

I år tänker jag läsa om Mina drömmar stad av Per Anders Fogelström, det var alltför länge sen. Det är dags att möta Henning och Lotten igen, och resa tillbaka i tiden till ett Stockholm i slutet av 1800-talet och Söders fattigkvarter. Kanske rymmer sommaren läsning av hela den fina Stad-serien på fem böcker. Det skulle kännas lite extra bra just det här jubileumsåret, när det är 100 år sedan författaren föddes.

Jag ser fram emot att läsa Christoffer Carlssons senaste bok. Han kan verkligen skriva. Det tycker Leif G W Persson också! Nu har den fjärde deckaren om polisen Leo Junker kommit, Den tunna blå linjen. De tidigare har allt som en bra deckare ska ha: en intrig som håller, trovärdig miljö, fin personskildring och ett bra språk. De har också en speciell sorgsen ton som berör.

Min sommarhög är nu för tiden aldrig komplett utan lite trädgård och mat med favoriten Hannu Sarenström, och några gamla svenska ungdomsböcker, gärna från 1950-talet!

Carin
För mig har semesterveckorna blivit ett tillfälle att försjunka in i en romansvit. Då finns det tid och ro att läsa i längre stunder, lite närsomhelst under dagar, kvällar och nätter. Ett gyllene tillfälle att ta sig an böcker som länge legat på min läslista. De senaste somrarna har jag befunnit mig i Västerbottens inland och i en jämtländsk fjällby tack vara Sara Lidmans och Kerstin Ekmans fantastiska romanbyggen Jernbaneserien och Vargskinnet. Denna sommar lutar mitt val åt Elsie Johanssons trilogi om Nancy, men jag har också en reserv i bakfickan. I fjol kom Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset  i en nyöversättning av Gun-Britt Sundström. Borta är alla voro och huru m fl ålderdomliga verbböjningar, kvar finns ett vackert språk och en klassisk kärlekshistoria.

Elin
Sommarläsning, vilket härligt ord, varmt och välkomnande. Sommarläsning för mig handlar ofta om att läsa om gamla kära bokvänner. Jag vet inte hur många år i rad jag läst om böckerna Häxa och Häxa - bortom tiden av Celia Rees och även Drömmarnas land av Tamara McKinley. De är riktiga sommarböcker för mig. 

I år tror jag dock det blir en riktig deckarsommar för mig del, hela våren har bestått av deckare och jag ser ingen anledning till varför jag skulle sluta nu.  Just nu strömmar Morden i Badgers drift av Caroline Graham i mina hörlurar, för det är även något annat som tillhör sommaren för mig, att titta på gamla avsnitt av Morden i Midsomer som sänds i repris för hundrade gången på TV en sen sommarnatt. Varför inte passa på att faktiskt läsa böckerna serien är baserad på? Andra deckare jag precis börjat att läsa är Anne Holts serie med Inger Johanne Vik som huvudperson, jag ska snart påbörja del tre i serien, Presidentens val. Otroligt spännande böcker som håller en fängslad från första sidan till den sista, speciellt del två i serien, Det som aldrig sker. Vilket slut!

Det kan även bli lite ungdomsfantasy i sommar, Skuggrikets portar, den tredje och avslutande delen av Maud Mangolds bokserie Skuggspelet har precis kommit och den kommer jag antagligen att sluka i skuggan en solig ledig dag.

Julia
Sommartid är tid för att stryka saker från skämslistan. I brist på bättre namn kallar jag den så, listan över böcker jag både personligen och professionellt känner att jag nog borde ha läst vid det här laget. Egentligen har ju skam ingenting med läsning att göra, så det här är också en uppmaning till alla att aldrig någonsin upprätta en sådan lista. Kan vi lova varandra det? Jag ska bara bli klar med Tolkien och Douglas Adams först, sedan ska jag aldrig skämmas mer. 

När jag inte läser sådant jag redan vet att jag gillar så tänker jag också försöka vidga mina läsvyer. Efter allt prat om hans nya Hemmet så känner jag att jag också vill vara med i gänget som blir skrämda av Mats Strandberg. Det känns som en bra idé i teorin i alla fall, så jag börjar med Färjan och är beredd på att aldrig vilja kliva på en båt igen i hela mitt liv. 

Efter en rejäl uppskrämning kan det behövas lite framtidshopp. Jag tänker att Johan Norbergs senaste bok Framsteg kommer att kunna ge precis det, och hoppas på att den ska lämna mig med känslan av att världen kanske inte är så nattsvart ändå.

Kerstin
Kanske är semestern den bästa tiden att ge sig in i en helt annan plats, en helt annan tid och en romanserie som blivit klassisk. I sommar följer jag Cora Sandels Alberte över tre romaner och läsäventyret känns oändligt. Från en norsk småstad till ett fattigt konstnärsliv i Paris, till kärlek, frihet och möjligheter.

Att läsa Birgitta Trotzig är att se mörkret i vitögat, att sjunka ner i ett hopplöst elände och samtidigt känna sig trygg där, i Birgitta Trotzigs levande och snudd på poetiska prosa. I sommar läser jag Dykungens dotter, baserad på en saga av HC Andersen, om det fattigsvenska tjugotalet, om uppbrott, om makt, svek, skuld och förlåtelse.

Det är något särskilt med att läsa skräck på sommaren. Kanske känns det hemska lite längre bort en varm sommarkväll, kanske är det just kontrasten mellan det ljusa och det mörka som gör det så otäckt. I sommar läser jag Mats Strandbergs nya roman Hemmet, om ett demensboende där något ondskefullt har tagit sig in, just innan midsommarfirandet, och där fasan för det illasinnade blandas med skräcken i att inte bli varken trodd eller förstådd.

Kristina
I sommar ser jag fram emot att äntligen få läsa Elsie Johanssons trilogi om familjen TåPelle med tonårsflickan Nancy som huvudperson. Genom böckerna Glasfåglarna, Mosippan och Nancy får vi följa hennes utveckling från tonåring till ung kvinna.

Lite mysrys i sommarkvällen är aldrig fel, så jag vill börja läsa deckarserien om författaren Nevada Barrs tuffa ridande polis, Anna Pigeon. I boken Pumaspår arbetar hon som ranger i en nationalpark i Texas. När hon hittar sin kollega Sheila död i en canyon tror alla att det är en puma som är förövaren. Alla utom Anna Pigeon... 

Louise
Att ligga i hängmattan mellan två tallar och läsa en bra bok är väl ändå drömmen av sommar! Jag skulle kunna tänka mig läsa den typiska sommardeckaren, kanske Morden på Mangle Street av M.R.G Kasasian som utspelar sig i London 1882, vilket räcker för att locka mig.

Jag har också ett helt annat val i bokhögen, Hunden som vågade drömma av Sun-Mi Hwang. Hunden Tufsen vågar drömma och anta utmaningar trots sin upplevelse av utanförskap.

Resten av livet av Jean-Paul Diderlaurent fick jag ögonen på grund av dess utsida. En bok som känns viktig för oss alla som handlar om åldrande och kärlek. Vi får se hur tillåtande sommarvädret är för hängmatteläsning!!

Våra tips

 1. Törst (2017)

  Omslagsbild för Törst
  [en Harry Hole-thriller]

  Av: Nesbø, Jo

  Språk: Svenska
  Snittbetyg 4 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Törst.
  Hylla: Hce
  1. Bok (7 st) Bok (7 st), Törst
  2. Bok i serie (1 st) Bok i serie (1 st), Törst
  3. MP3 (4 st) MP3 (4 st), Törst
  4. Ljudbok CD (8 st) Ljudbok CD (8 st), Törst
  5. DAISY (3 st) DAISY (3 st), Törst
 2. Ditt liv och mitt (2017)

  Omslagsbild för Ditt liv och mitt

  Av: Axelsson, Majgull

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Ditt liv och mitt.
  Hylla: Hc
  1. Bok (8 st) Bok (8 st), Ditt liv och mitt
  2. Bok i serie (4 st) Bok i serie (4 st), Ditt liv och mitt
  3. E-bok (8 st) E-bok (8 st), Ditt liv och mitt
  4. E-ljudbok (8 st) E-ljudbok (8 st), Ditt liv och mitt
  5. MP3 (3 st) MP3 (3 st), Ditt liv och mitt
  6. Ljudbok CD (6 st) Ljudbok CD (6 st), Ditt liv och mitt
  7. DAISY (5 st) DAISY (5 st), Ditt liv och mitt
 3. Det finns alltid förlåtelse (2017)

  Omslagsbild för Det finns alltid förlåtelse

  Av: Ragde, Anne Birkefeldt

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Det finns alltid förlåtelse.
  Hylla: Hce
  1. Bok (5 st) Bok (5 st), Det finns alltid förlåtelse
  2. Bok i serie (3 st) Bok i serie (3 st), Det finns alltid förlåtelse
  3. E-bok (6 st) E-bok (6 st), Det finns alltid förlåtelse
  4. MP3 (3 st) MP3 (3 st), Det finns alltid förlåtelse
  5. Ljudbok CD (1 st) Ljudbok CD (1 st), Det finns alltid förlåtelse
  6. DAISY (2 st) DAISY (2 st), Det finns alltid förlåtelse
 4. Mina drömmars stad (1998)

  Omslagsbild för Mina drömmars stad
  1. Bok (10 st) Bok (10 st), Mina drömmars stad
  2. Bok i serie (3 st) Bok i serie (3 st), Mina drömmars stad
  3. Storstil (4 st) Storstil (4 st), Mina drömmars stad
  4. Lättläst (6 st) Lättläst (6 st), Mina drömmars stad
  5. Kombinerat material (5 st) Kombinerat material (5 st), Mina drömmars stad
  6. E-bok (8 st) E-bok (8 st), Mina drömmars stad
  7. Ljudbok CD (6 st) Ljudbok CD (6 st), Mina drömmars stad
  8. Ljudbok kassett (1 st) Ljudbok kassett (1 st), Mina drömmars stad
  9. DAISY (5 st) DAISY (5 st), Mina drömmars stad
 5. Den tunna blå linjen (2017)

  Omslagsbild för Den tunna blå linjen

  Av: Carlsson, Christoffer

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Den tunna blå linjen.
  Hylla: Hc
  1. Bok (7 st) Bok (7 st), Den tunna blå linjen
  2. E-bok (8 st) E-bok (8 st), Den tunna blå linjen
  3. E-ljudbok (8 st) E-ljudbok (8 st), Den tunna blå linjen
  4. DAISY (2 st) DAISY (2 st), Den tunna blå linjen
 6. Berättelsen om Nancy (2003)

  Omslagsbild för Berättelsen om Nancy

  Av: Johansson, Elsie

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Berättelsen om Nancy.
  Hylla: Hc
  1. Bok (2 st) Bok (2 st), Berättelsen om Nancy
  2. E-bok (1 st) E-bok (1 st), Berättelsen om Nancy
 7. Kristin Lavransdotter, Korset (2016)

  Omslagsbild för Kristin Lavransdotter

  Av: Undset, Sigrid

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Kristin Lavransdotter.
  Hylla: Hce
  1. Bok (10 st) Bok (10 st), Kristin Lavransdotter
  2. DAISY (3 st) DAISY (3 st), Kristin Lavransdotter
 8. Häxa (2001)

  Omslagsbild för Häxa
  1. Bok (9 st) Bok (9 st), Häxa
  2. DAISY (1 st) DAISY (1 st), Häxa
 9. Drömmarnas land (2005)

  Omslagsbild för Drömmarnas land

  Av: McKinley, Tamara

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Drömmarnas land.
  Hylla: Hce
  1. Bok (8 st) Bok (8 st), Drömmarnas land
  2. Storstil (6 st) Storstil (6 st), Drömmarnas land
  3. E-bok (8 st) E-bok (8 st), Drömmarnas land
  4. DAISY (3 st) DAISY (3 st), Drömmarnas land
 10. Morden i Badgers Drift (2008)

  Omslagsbild för Morden i Badgers Drift

  Av: Graham, Caroline

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Morden i Badgers Drift.
  Hylla: Hce
  1. Bok i serie (5 st) Bok i serie (5 st), Morden i Badgers Drift
  2. E-ljudbok (7 st) E-ljudbok (7 st), Morden i Badgers Drift
  3. MP3 (2 st) MP3 (2 st), Morden i Badgers Drift
  4. Ljudbok CD (4 st) Ljudbok CD (4 st), Morden i Badgers Drift
  5. DAISY (1 st) DAISY (1 st), Morden i Badgers Drift
 11. Skuggrikets portar (2017)

  Omslagsbild för Skuggrikets portar

  Av: Mangold, Maud

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Skuggrikets portar.
  Hylla: Hcg
  1. Bok i serie (7 st) Bok i serie (7 st), Skuggrikets portar
  2. E-bok (8 st) E-bok (8 st), Skuggrikets portar
 12. Hemmet (2017)

  Omslagsbild för Hemmet

  Av: Strandberg, Mats

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Hemmet.
  Hylla: Hc
  1. Bok (7 st) Bok (7 st), Hemmet
  2. MP3 (2 st) MP3 (2 st), Hemmet
  3. Ljudbok CD (3 st) Ljudbok CD (3 st), Hemmet
  4. DAISY (3 st) DAISY (3 st), Hemmet
 13. Framsteg (2017)

  Omslagsbild för Framsteg
  tio skäl att se fram emot framtiden

  Av: Norberg, Johan

  Språk: Svenska
  Snittbetyg 5 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Framsteg.
  Hylla: Qade
  1. Bok (4 st) Bok (4 st), Framsteg
 14. Alberte-serien (1999)

  Omslagsbild för Alberte-serien

  Av: Sandel, Cora

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Alberte-serien.
  Hylla: Hce
  1. Bok (1 st) Bok (1 st), Alberte-serien
 15. Dykungens dotter (1985)

  Omslagsbild för Dykungens dotter
  en barnhistoria

  Av: Trotzig, Birgitta

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Dykungens dotter.
  Hylla: Hc
  1. Bok (7 st) Bok (7 st), Dykungens dotter
 16. Pumaspår (2015)

  Omslagsbild för Pumaspår
  [en spänningsroman med Anna Pigeon]

  Av: Barr, Nevada

  Språk: Svenska
  Snittbetyg 3 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Pumaspår.
  Hylla: Hce
  1. Bok (5 st) Bok (5 st), Pumaspår
  2. Bok i serie (1 st) Bok i serie (1 st), Pumaspår
  3. E-ljudbok (8 st) E-ljudbok (8 st), Pumaspår
 17. Morden på Mangle Street (2016)

  Omslagsbild för Morden på Mangle Street

  Av: Kasasian, Martin R. C

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Morden på Mangle Street.
  Hylla: Hce
  1. Bok i serie (5 st) Bok i serie (5 st), Morden på Mangle Street
  2. E-ljudbok (6 st) E-ljudbok (6 st), Morden på Mangle Street
 18. Hunden som vågade drömma (2017)

  Omslagsbild för Hunden som vågade drömma

  Av: Hwang, Sŏn-mi

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Hunden som vågade drömma.
  Hylla: Hce
  1. Bok (3 st) Bok (3 st), Hunden som vågade drömma
 19. Resten av livet (2017)

  Omslagsbild för Resten av livet

  Av: Didierlaurent, Jean-Paul

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Resten av livet.
  Hylla: Hce
  1. Bok (5 st) Bok (5 st), Resten av livet

Besökarnas kommentarer

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Inga kommentarer lämnade