Logotypen för denna webbsida Till startsidan
Start för innehåll

Gratis e-böcker online

Det finns gott om gratis nedladdningsbara e-böcker på internet. Här får du några länktips att utforska.

Getty Publications virtual library 

På internet finns flera större webbplatser som erbjuder gratis nedladdningsbara e-böcker. Det handlar då i allmänhet om verk vars upphovsrätt gått ut eftersom författaren varit avliden i mer än 70 år. Varje år övergår alltfler verk till ”public domain”. Störst är utbudet givetvis beträffande litteratur på de stora världsspråken som engelska, franska och spanska.

Här kan du se en lista över 25 webbplatser som erbjuder fria, nedladdningsbara e-böcker på engelska.Vissa av dessa är välkända, t ex Project Gutenberg, medan andra kanske inte är lika bekanta (t ex Open Library).

När det gäller fria e-böcker på svenska är de främsta adresserna du bör kolla in Projekt Runeberg och Litteraturbanken. Där hittar du mängder av klassiker. Andra bra samlingssidor är LaddaNer.nu och Läs en bok.com.

Är du specialintresserad av konst bör du besöka Getty Publications virtuella bibliotek.
Getty Publications är ett amerikanskt förlag som är en del av The J Paul Getty Trust, världens mest förmögna konstinstitution. Den grundades av miljardären Jean Paul Getty (1892-1976), oljemagnat och en av världens rikaste män. Trusten driver även The J Paul Getty Museum i Los Angeles, som äger en av världens främsta konstsamlingar. Förlaget specialiserar sig på konstlitteratur. Man har nu öppnat sitt digitala bibliotek på internet, Getty Publications Virtual Library. Här har förlaget lagt ut många av sina äldre titlar, av vilka de flesta nu är utgångna i handeln. Över 230 olika titlar finns här att läsa som e-böcker, helt gratis. Alla böcker är på engelska och är tillgängliga i pdf-format, helt kompletta med illustrationer m m.
E-böckerna kan fritt användas för privat och icke-kommersiellt bruk, men de får inte distribueras vidare. Dessa böcker är verkligen fina och de har magnifika illustrationer. Att tillgängliggöra dessa titlar som e-böcker på detta enkla sätt är verkligen ett utmärkt initiativ.

Illustrationen högst upp på denna sida kommer från omslaget till boken "Illuminating the Renaissance", en e-bok som du gratis kan ladda ned från Getty Virtual Library.

Text: Thomas Drugg
Sidan senast uppdaterad 2015-05-20

Besökarnas kommentarer

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

  1. andres 2015-10-07 13:33:20
    Rapportera andress kommentar. 私は図書館が好き
  2. andres 2015-10-07 13:32:22
    Rapportera andress kommentar. jag på biblioteket
  3. 12ennaJ12 2015-03-07 08:37:30
    Rapportera 12ennaJ12s kommentar. Hej bibliotekMitt! E-böcker är ett fantastiskt händigt sätt att kunna låna böcker. Jag slipper gå ut i snöstormen när jag skall hämta en bok för att läsa. Efter några klick har jag boken i läsplattan och med ett mycket fint läsljus. Kan verkligen rekommendera E-boken. Hälsningar Jan Holmberg