Logotypen för denna webbsida Till startsidan
Start för innehåll

Unga bloggar om böcker

Det finns idag många bloggar som handlar om böcker och läsning. Bland bokbloggarna har det på den senaste tiden dykt upp duktiga unga bloggare som fått en stor skara följare.

De bokbloggar jag tipsar om här drivs av ungdomar med ett stort intresse för litteratur och läsning. För den som vill få tips på nytt läsbart och chansen att diskutera det man läst med likasinnade är det en guldgruva. Helt garanterat känns tipsen mer relevanta för dig som är ung än de tips du kan få av dina egna föräldrar eller andra vuxna. Även om minnet av tonårstiden är bra så har tiderna trots allt förändrats, det är inte samma sak att vara ung idag som det var för 30 år sedan.

Även för andra som vill ha koll på ungdomslitteratur och få nya boktips är bloggarna en fantastisk källa för inspiration. Framförallt tycker jag att de är intressanta eftersom det inte alltid är samma böcker som gillas av kulturrecensenterna som av läsarna.Bloggar

Författaren Johanna Lindbäck har intervjuat ett antal unga bokbloggare om deras intresse för bloggande och böcker i det senaste numret av tidskriften Biblioteket i fokus (Bif, nr 3 2011). De flesta av de bloggare hon pratat med säger att de börjat blogga först och främst för att de vill dela med sig av sitt intresse och för att de vill diskutera böcker med andra. En sak som tilltalar mig är att bloggarna själva menar att det inte finns någon press på att man ska tycka ”rätt”, utan alla åsikter är tillåtna - det är diskussionen som är det intressanta.

Elin, Klara och Hanna heter bloggarna bakom bokbloggen Tonårsboken. De tror att deras och andra unga bokbloggares främsta fördel är att de fortfarande är tonåringar och därför direkt kan känna om en bok är trovärdig i sin ton. Lindbäck menar att en annan orsak till bokbloggarnas popularitet är att dagstidningarnas bevakning av ungdomsböcker är ganska bristfällig; ofta finns bara några korta recensioner av några fåtal titlar representerade varje vecka. Det är alltså inte så lätt att hitta boktips på det traditionella sättet, genom recensioner.

Kolla in länkarna här nedan och låt dig inspireras. Du som känner till liknande bloggar som är värda ett besök och som jag missat att ta upp här - hör gärna av dig till oss med flera länkar vi kan tipsa om!
 
Amelies Boktips

Bokgläntan

Bokslukande kakmonster

Bokugglan

Boknea

Filo-Sofie

Tonårsboken (Nedlagd, finns kvar som arkiv)

 

Text: Pia Junvald

Foto: Sandra Lee Pettersson

Sidansvarig: Kerstin Ydrefors

Senast ändrad: 2016-03-29