Logotypen för denna webbsida Till startsidan
Start för innehåll

Använd vår självbetjäningsautomat

Låna, lämna och se din kontoinformation.

I Järpens och Åres bibliotek har vi självbetjäningsautomater. Det är datorer du kan använda själv för att låna och lämna. För att kunna låna måste du ha ditt lånekort eller körkort med dig.

För att registrera ditt körkort måste du komma till bibliotekets disk så hjälper vi dig där. Läs mer om detta under Lånekort/Kommunkort


Låna

När du använder självbetjäningsautomaten, trycker du på knappen Låna på skärmen. Lägg lånekortets/körkortets streckkod eller QR-kod under det röda krysset. Datorn känner av din kod och loggar in på sidan för att registrera lån.

Sedan lånar du som vanligt genom att lägga böckerna på den grå rutan och lyssna efter plinget som säger att böckerna nu är registrerade på ditt lånekonto!


Kontoinformation

Om du vill veta hur många lån du har på ditt bibliotekskonto, om du har några skulder eller om du står i reservationskö på någon bok, kan du se det genom att klicka på knappen Kontoinfo längst ner till höger på sidan.

När du är klar klickar du på knappen OK längst ner till höger på sidan så kommer du tillbaka till sidan för lån och kan avsluta.

Varför syns inte all information på min kontosida?

Som du ser på kontosidan i automaten så syns inte hela ditt kontonummer, titeln på vilka lån du har eller vilka böcker du står i reservationskö på.

Det är för att ingen annan ska kunna läsa över axeln på dig och se vad du lånar utan det ska kunna vara privat information. Vill du veta vilka titlar du har så kom till bibliotekets disk så hjälper vi dig där.


Lämna

När du vill lämna tillbaka dina lån behöver du inte ha något kort med dig.

Du trycker på knappen Lämna på automatens skärm, lägger lånen på den grå rutan och väntar på att maskinen plingar till vilket säger att lånet är avregistrerat!


Fråga oss gärna om det är något du undrar över!


Skrivet av Hanna Eskelin