Logotypen för denna webbsida Till startsidan
Start för innehåll

Nattsagor för sömnlösa

En recension börjar ofta likt alla andra. En kort presentation om handlingen och sedan det bra och dåliga. Jag tänker inte börja där den här gången. I stället tänker jag börja med att berätta vad Nattsagor För Sömnlösa är för slags läsning. Detta är inte en bok man läser för att njuta, för att komma bort från verkligheten. Nej, det är i stället en bok man läser när man vill vara en del av världen där ute men inte vet hur. Den här boken ger inspiration, motivation samtidigt som man känner karaktärernas glädje och delar deras sorger. Den förmedlar samtidigt många fina budskap om vänskap, kärlek och längtan. Men när boken är klar har den förmedlat det viktigaste. En känsla av att vilja leva.

Nattsagor för sömnlösaSå vart börjar allt? Det börjar med att en flicka föds i den bruna villan i Stockholm, flickan som kommer att heta Olivia. Hon växer senare upp och under vägen träffar hon Pascal som blir hennes allra bästa vän, en del av hennes själ. Hon träffar även Chris som är lejoninnan och alltid på jakt, alltid med glimten i ögat. Hon som avskyr Pascal som besvarar henne med ömsesidiga känslor. Sedan dyker Josef upp igen. Han som varit en del av Olivias liv men aldrig varit delaktig. Han som inte går sätta ord på. Josef som hon hatar men älskar över allt annat. Han får den teater som även är hennes liv att skynda sig iväg i den ena fantastiska scenen efter den andra, men samtidigt kommer sista ridåfallet bara närmare och närmare.

Språket i boken är fantastiskt och poetiskt men samtidigt anpassat till ungdomar. Den är skriven i korta kapitel som ger en lättsam läsning men som dock saknar lite utav nyanserna och livet i scenerna. Karaktärerna är otroligt vackra och genomgripande med en klar bild utan att någonsin beskrivas på djupet och man blir förälskad i dem från första stund. Nattsagor För Sömnlösa är kanske inte den boken som gömmer sig längst in i ens hjärtat och värmer en i flera år efter att man läst den, men den är definitivt värmande och tröstande framemot småtimmarna när endast de sömnlösa och älskande är vakna. Den är definitivt värd att läsa och att komma ihåg. En av de vackraste nattsagor vi ungdomar kan få lägga våra trötta fingrar på och somna till när längtan är för stark och världen känns för stor.

”I stället satt jag stilla, slöt ögonen och flyttade hela min koncentration till ljudet av Pascals viskningar bakom mig. De var knappt ett sus, viskningarna, bara en antydan.
    Men än idag kan jag tillgripa den flykten. När sömnen inte kommer, när scenen är för hemsk. Då lyssnar jag på hans viskningar. Stillsamma vattendrag som sköter sig själva sakta på väg någonstans bortom.”

-          Nattsagor För Sömnlösa, sida 87 av Johanna Wester.

 

En recension av Erica Jonasson, Svenstavik

Romanens webbplats: http://nattsagor.se/

 

Sidansvarig: Åsa Andersson

Besökarnas kommentarer

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Inga kommentarer lämnade