Logotypen för denna webbsida Till startsidan
Start för innehåll

Dystopiska ungdomsromaner

En mörk värld där elaka människor har all makt. Den lilla människan förtrycks och kontrolleras på olika sätt. Så börjar en ung människa att fundera. Är det här rätt? Borde vi inte göra något? Ta makten i våra egna händer. Så börjar ofta den moderna dystopiska berättelsen.

Du kanske har läst Hungerspelen? Det har jag också gjort och jag älskade varje sida och kände stor tomhet när alla tre böckerna var utlästa. Finns det något liknande då? Ja, det finns faktiskt massor av dystopiska berättelser för ungdomar just nu! Det är bara att välja och vraka och sluka böckerna. hungerspelenOfta är det trilogier eller längre serier och det gör ju saken ännu bättre, mer att läsa!

Frågan är om Suzanne Collins var först i genren? Nej, det var hon naturligtvis inte, det har funnits dystopiska berättelser väldigt länge. Till skillnad från utopiska berättelser som skildrar en ljus framtida värld där människor är goda och världen är vacker så vill dystopiska berättelser visa en mörk och hemsk värld där onda människor har all makt och försöker kontrollera medborgarna. Dystopiska berättelser har ofta många beröringspunkter med Science fiction och inte sällan handlar det om miljöförstöring, sanningsserum, krig och sjukdom.

KallocainRedan på 20-talet kom klassiska dystopier som Vi av den sovjetiske författaren Jevgenij Zamjatin och Processen av Franz Kafka. Men de allra flesta dystopiska berättelserna skrevs vid tiden för Andra världskriget och Kalla kriget då världen var allt annat än lugn och säker. Karin Boye skrev 1940 Kallocain som handlar om en kemist som gör ett sanningsserum som ska få folk att berätta sina innersta drömmar. På så sätt ska regeringen kontrollera folket. I skuggan av Andra världskriget skrev George Orwell 1949, klassikern 1984 om ett kontrollsammhälle som styrs av diktatorer. 1950 kom Isaac Asimov med den klassiska Jag, robot som lästs över hela världen. 1958 skrev Aldous Huxley med Framtidens värld som handlar om ett samhälle där barn framställs i industrier och redan som foster anpassas till sin roll i samhället. Det här är böcker som främst är skrivna för vuxna, men passar för unga läsare också. Idag ser vi en våg av dystopiska berättelser skrivna direkt för unga läsare.

Jonas, huvudpersonen i Lois Lowrys bok Den utvalde, från 1993, lever i ett liknande samhälle som visas i Framtidens värld. Varje år föder födslemödrar 50 nya barn som placeras i familjer. Varje familj består av en man och en kvinna, en pojke och en flicka. Alla familjer äter samma mat och gör samma saker. När Jonas är tolv år får han till uppgift att bevara alla gamla minnen och börjar då fundera på om allt står rätt till med samhället. 1994 kom klassikern Imorgon när kriget kom, skriven av John Marsden. Den handlar om sju ungdomar som ger sig ut för att campa. När de kommer tillbaka är alla människor borta, Australien har blivit invaderat av en främmande makt. Boken följs av flera delar i samma serie.

 Just nu finns det ganska många dystopier som handlar om att kärlek och sex är förbjudet. DeliriumI boken Oönskad av Gemma Malley har alla fått evigt liv. Det betyder att inga barn är önskvärda på jorden. De som ändå föds hamnar på anstalt för att uppfostras som slavar. I boken Tystnaden i bruset av Patrick Ness har alla kvinnor dött i ett virus och kvar är en värld med bara män. I romanen Delirium anses kärleken vara en sjukdom, en sjukdom som går att bota. Alla som fyller 18 år får genomgå en behandling och blir botade. Men med 95 dagar kvar till sin efterlängtade behandling blir Lena Haloway plötsligt kär!  

Finns det några svenska författare som skriver sådana här böcker då? Stefan Casta har skrivit Den gröna cirkeln.  Den handlar om en naturkatastrof och fyra ungdomars flykt. Det är en riktigt ruggig bok som stannar kvar länge efter läsningen. Han har också skrivit Under tiden som utspelar sig både i historisk tid och i framtiden. KG Johansson har skrivit en rad böcker om musik, men han har också skrivit några riktigt bra dystopier. Glastornen inleder en trilogi som handlar om en värld av snö och is, en dödligt kall värld, men där solens hetta ändå är än mer farlig, en ond konung härskar över världen. Johansson har också skrivit Googolplex som handlar om Jack som ingår i en grupp människor som reser till en avlägsen planet för att starta ett nytt liv. Men Jacks förflutna hinner ikapp honom och det blir inte som han tänkt sig. Feedback, även den skriven av Johansson, handlar om musik och gängkrig. KG Johansson har också översatt flera klassiska Science fiction-böcker. Googolplex

Dystopier som handlar om miljöförstöring är vanliga. Julie Bertagna har skrivit Exodus som handlar om en värld som är nära att helt översvämmas av världshaven. Samma sak hotar världen i Mörkt liv av Kat Falls. Flera människor har bosatt sig på havets botten för att klara sig. I Mitt klimatkatastrofala liv tvingar regeringen alla att ransonera den energi de gör av med. Ingen får släppa ut för mycket koldioxid. Vi får följa Laura som för dagbok över sitt klimatkatastrofala liv...

Den senaste dystopiska bok jag läst är Insurgent, andra delen i en planerad trilogi skriven av Veronica Roth, första delen heter Divergent. Den handlar om en värld där alla människor är uppdelade i falanger efter sina personliga egenskaper. Vissa människor passar inte riktigt in, de är divergenta, och bör dödas. Beatrice Pryor är divergent, upprorisk och allmänt våghalsig. Riktigt härlig dystopisk känsla, återhållen kärlek och en tjej med stark vilja som inte alltid vet vad som är bäst att göra. Jag läste Insurgent på engelska bara för att jag inte orkade vänta på att den skulle komma på svenska. Om man vill läsa på engelska finns det ännu mer att välja på när det gäller dystopier och science fiction. Mycket skrivs på engleska och översätts inte till svenska.

Men varför kommer det så många dystopier just nu? En del i det hela är väl att författare och förlag ser att de här böckerna säljer bra. Några böcker kom ut innan Hungerspelen, men utgivningen tog verkligen fart efter att Suzanne Collins trilogi var ett faktum. Men jag tänker att det också säger en del om vår samtid. Vi möts ständigt av rapporter om krig, tortyr, terrorism och miljöförstöring. Om vi inte handlar nu så kommer världen att gå under.

Den klassiska dystopiska berättelsen slutar ofta med att det onda segrar och världen blir en hemsk plats. Den moderna dystopin handlar ofta om en hjälte eller hjältinna som försöker skapa mening och ett bra liv i en värld som drabbats av en katastrof på ett eller annat sätt. Ofta överlever huvudpersonerna och världen blir bra igen. Berättelsen blir ett sätt att bearbeta de rädslor som medierna fyller oss med. Jag tänker också att det är ett sätt att säga att en enda människas engagemang och kamp KAN göra skillnad.

För dig som är extra nyfiken på Hungerspelen så har Sofie Åberg skrivit en artikel om den serien: Hungerspelen.

Text: Åsa Andersson

Dystopiska boktips

 • Fienden

  Klicka här för att läsa mer om tipset Fienden.

  De kommer för att äta upp dig... Mammor, pappor, lärare alla vuxna har blivit sjuka i en epidemi. De är levande döda, fula, sjuka, illaluktande och mycket hungriga.

  Av: Higson, Charles
 • Divergent

  Klicka här för att läsa mer om tipset Divergent.

  Ett samhälle i en nära framtid. För att få en bättre värld har alla människor delats in i fem falanger. Men det finns de som inte riktigt passar in, de divergenta, de som borde dödas.

  Av: Roth, Veronica
 • Delirium

  Klicka här för att läsa mer om tipset Delirium.

  Kärlek är en sjukdom, en sjukdom som går att bota. USA i en ganska nära framtid. Regeringen har bestämt att människorna blir så mycket lyckligare om de inte känner någonting. Kärleken ställer bara till med problem...

  Av: Oliver, Lauren
 • De vassa tändernas skog

  Klicka här för att läsa mer om tipset De vassa tändernas skog.

  Marys värld är mycket liten. Hon bor i en by mitt ute i skogen. Byn är omgärdad av ett högt stängsel. På andra sidan stängslet finns De vassa tändernas skog, en skog full av oheliga som bara längtar efter människokött...

  Av: Ryan, Carrie
 • Den femte vågen

  Klicka här för att läsa mer om tipset Den femte vågen.

  Efter första vågen finns bara mörker. Efter andra vågen är det bara de som har tur som överlever. Efter tredje vågen är det bara de som har otur som överlever. Efter fjärde vågen finns bara en regel: lita inte på någon.

  Av: Yancey, Rick

Flera dystopier

 1. Matchad (2012)

  Omslagsbild för Matchad
  1. Bok (5 st) Bok (5 st), Matchad
 2. Rör mig inte! (2012)

  Omslagsbild för Rör mig inte!

  Av: Mafi, Tahereh

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Rör mig inte!.
  Hylla: uHce
  1. Bok (7 st) Bok (7 st), Rör mig inte!
  2. E-bok (8 st) E-bok (8 st), Rör mig inte!
 3. Den gröna cirkeln (2010)

  Omslagsbild för Den gröna cirkeln

  Av: Casta, Stefan

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Den gröna cirkeln.
  Hylla: uHc
  1. Bok (8 st) Bok (8 st), Den gröna cirkeln
  2. E-bok (9 st) E-bok (9 st), Den gröna cirkeln
 4. Under tiden (2012)

  Omslagsbild för Under tiden

  Av: Casta, Stefan

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Under tiden.
  Hylla: uHc
  1. Bok (1 st) Bok (1 st), Under tiden
  2. Bok i serie (6 st) Bok i serie (6 st), Under tiden
  3. E-bok (7 st) E-bok (7 st), Under tiden
 5. Exodus (2004)

  Omslagsbild för Exodus

  Av: Bertagna, Julie

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Exodus.
  Hylla: uHce
  1. Bok (4 st) Bok (4 st), Exodus
 6. Mörkt liv (2011)

  Omslagsbild för Mörkt liv

  Av: Falls, Kat

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Mörkt liv.
  Hylla: uHce
  1. Bok (7 st) Bok (7 st), Mörkt liv
 7. Mitt klimatkatastrofala liv (2011)

  Omslagsbild för Mitt klimatkatastrofala liv
  carbon diaries 2015

  Av: Lloyd, Saci

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Mitt klimatkatastrofala liv.
  Hylla: uHce
  1. Bok (6 st) Bok (6 st), Mitt klimatkatastrofala liv
 8. Fånge i tiden (2009)

  Omslagsbild för Fånge i tiden

  Av: Brown, Eric

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Fånge i tiden.
  Hylla: uHce
  1. Lättläst (3 st) Lättläst (3 st), Fånge i tiden
  2. DAISY (1 st) DAISY (1 st), Fånge i tiden
 9. Mitt namn är O (2013)

  Omslagsbild för Mitt namn är O

  Av: Enthoven, Sam

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Mitt namn är O.
  Hylla: uHce
  1. Lättläst (5 st) Lättläst (5 st), Mitt namn är O
 10. Den utvalde (2005)

  Omslagsbild för Den utvalde

  Av: Lowry, Lois

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Den utvalde.
  Hylla: uHce
  1. Bok (5 st) Bok (5 st), Den utvalde
  2. Bok i serie (2 st) Bok i serie (2 st), Den utvalde
  3. E-bok (9 st) E-bok (9 st), Den utvalde
 11. Oönskad (2008)

  Omslagsbild för Oönskad

  Av: Malley, Gemma

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Oönskad.
  Hylla: uHce
  1. Bok (4 st) Bok (4 st), Oönskad
  2. DAISY (1 st) DAISY (1 st), Oönskad
 12. Övergivna (2009)

  Omslagsbild för Övergivna

  Av: Grant, Michael

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Övergivna.
  Hylla: uHce
  1. Bok i serie (6 st) Bok i serie (6 st), Övergivna
 13. Dubbel identitet (2007)

  Omslagsbild för Dubbel identitet

  Av: Haddix, Margaret Peterson

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Dubbel identitet.
  Hylla: uHce
  1. Bok (2 st) Bok (2 st), Dubbel identitet
 14. Feedback (2011)

  Omslagsbild för Feedback

  Av: Johansson, KG

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Feedback.
  Hylla: uHc
  1. Bok (2 st) Bok (2 st), Feedback
  2. E-bok (9 st) E-bok (9 st), Feedback
 15. Glastornen (2007)

  Omslagsbild för Glastornen

  Av: Johansson, Kjell-Gunnar

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Glastornen.
  Hylla: uHc/DC
  1. Bok i serie (1 st) Bok i serie (1 st), Glastornen
 16. Googolplex (2010)

  Omslagsbild för Googolplex

  Av: Johansson, KG

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Googolplex.
  Hylla: Hc
  1. Bok (1 st) Bok (1 st), Googolplex
  2. E-bok (7 st) E-bok (7 st), Googolplex
 17. Muren (2009)

  Omslagsbild för Muren

  Av: Knutsson, Titti

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Muren.
  Hylla: uHc
  1. Bok (8 st) Bok (8 st), Muren
  2. E-bok (10 st) E-bok (10 st), Muren
  3. Ljudbok CD (1 st) Ljudbok CD (1 st), Muren
 18. Cinder (2012)

  Omslagsbild för Cinder
  1. Bok i serie (7 st) Bok i serie (7 st), Cinder
  2. E-bok (15 st) E-bok (15 st), Cinder
 19. Tystnaden i bruset (2010)

  Omslagsbild för Tystnaden i bruset

  Av: Ness, Patrick

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Tystnaden i bruset.
  Hylla: uHce
  1. Bok i serie (8 st) Bok i serie (8 st), Tystnaden i bruset
 20. De vandrande städerna (2006)

  Omslagsbild för De vandrande städerna

  Av: Reeve, Philip

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på De vandrande städerna.
  Hylla: uHce
  1. Bok (8 st) Bok (8 st), De vandrande städerna
 21. Så har jag det nu (2012)

  Omslagsbild för Så har jag det nu

  Av: Rosoff, Meg

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Så har jag det nu.
  Hylla: uHce
  1. Bok (8 st) Bok (8 st), Så har jag det nu
  2. E-bok (8 st) E-bok (8 st), Så har jag det nu
  3. DAISY (1 st) DAISY (1 st), Så har jag det nu
 22. Så har jag det nu (2005)

  Omslagsbild för Så har jag det nu

  Av: Rosoff, Meg

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Så har jag det nu.
  Hylla: uHce
  1. Bok (8 st) Bok (8 st), Så har jag det nu
  2. E-bok (8 st) E-bok (8 st), Så har jag det nu
  3. DAISY (1 st) DAISY (1 st), Så har jag det nu
 23. Döden i dina ögon (2010)

  Omslagsbild för Döden i dina ögon

  Av: Ward, Rachel

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Döden i dina ögon.
  Hylla: uHce
  1. Bok (7 st) Bok (7 st), Döden i dina ögon
  2. Bok i serie (1 st) Bok i serie (1 st), Döden i dina ögon
 24. Ful (2008)

  Omslagsbild för Ful

  Av: Westerfeld, Scott

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Ful.
  Hylla: uHce
  1. Bok (7 st) Bok (7 st), Ful
  2. DAISY (1 st) DAISY (1 st), Ful
 25. Blodröd väg (2011)

  Omslagsbild för Blodröd väg

  Av: Young, Moira

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Blodröd väg.
  Hylla: uHce
  1. Bok i serie (5 st) Bok i serie (5 st), Blodröd väg
 26. I morgon när kriget kom (1998)

  Omslagsbild för I morgon när kriget kom
  1. Bok (8 st) Bok (8 st), I morgon när kriget kom
  2. Bok i serie (1 st) Bok i serie (1 st), I morgon när kriget kom
  3. Ljudbok CD (6 st) Ljudbok CD (6 st), I morgon när kriget kom
 27. Vi (1959)

  Omslagsbild för Vi

  Av: Zamjatin, Jevgenij

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Vi.
  Hylla: Hce
  1. Bok (2 st) Bok (2 st), Vi
  2. E-bok (7 st) E-bok (7 st), Vi
 28. Processen (2001)

  Omslagsbild för Processen

  Av: Kafka, Franz

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Processen.
  Hylla: Hce
  1. Bok (10 st) Bok (10 st), Processen
  2. Bok i serie (2 st) Bok i serie (2 st), Processen
  3. E-bok (26 st) E-bok (26 st), Processen
  4. E-ljudbok (10 st) E-ljudbok (10 st), Processen
  5. Ljudbok CD (1 st) Ljudbok CD (1 st), Processen
  6. Ljudbok kassett (1 st) Ljudbok kassett (1 st), Processen
 29. Kallocain (2013)

  Omslagsbild för Kallocain
  roman

  Av: Boye, Karin

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Kallocain.
  Hylla: Hc
  1. Bok (9 st) Bok (9 st), Kallocain
  2. Bok i serie (2 st) Bok i serie (2 st), Kallocain
  3. E-bok (55 st) E-bok (55 st), Kallocain
  4. E-ljudbok (17 st) E-ljudbok (17 st), Kallocain
  5. Ljudbok CD (3 st) Ljudbok CD (3 st), Kallocain
  6. DAISY (1 st) DAISY (1 st), Kallocain
 30. 1984 (2003)

  Omslagsbild för 1984

  Av: Orwell, George

  Språk: Engelska
  Klicka för att sätta betyg på 1984.
  Hylla: Fe
  1. Bok (2 st) Bok (2 st), 1984
  2. Bok i serie (2 st) Bok i serie (2 st), 1984
  3. Ljudbok CD (1 st) Ljudbok CD (1 st), 1984
 31. Jag, robot (2004)

  Omslagsbild för Jag, robot
  novellsamling

  Av: Asimov, Isaac

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Jag, robot.
  Hylla: Hce
  1. Bok (4 st) Bok (4 st), Jag, robot
 32. Framtidens värld (1970)

  Omslagsbild för Framtidens värld

  Av: Huxley, Aldous

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Framtidens värld.
  Hylla: Hce
  1. Bok (1 st) Bok (1 st), Framtidens värld
  2. Bok i serie (1 st) Bok i serie (1 st), Framtidens värld

Besökarnas kommentarer

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Inga kommentarer lämnade