Logotypen för denna webbsida Till startsidan
Start för innehåll

Primus Mortimer Pettersson

Primus Mortimer Petterssons måleri fångade mig ögonblickligen första gången jag såg hans tavlor. Jag kan nog fortfarande inte sätta fingret på exakt vad det är med hans bilder som förtrollar mig så. Det finns en stillhet i hans bildspråk, samtidigt som ett ständigt sökande efter mening. Hans ensamma båtar under en rödflammande himmel inger lugn samtidigt som rastlöshet. Något som konsten just verkar ha varit för PMP.

Vem var PMP?

Primus Mortimer Pettersson föddes i Östersund 1 juli 1895, som son till en kakelugnsmakare och en hemmafru. Männen i familjen beskrevs redan tidigt som impulsiva och temperamentsfulla. Primus var enligt vittnen ett rastlöst och känsligt barn som flera gånger rymde hemifrån. Gurli Utas, som skrivit boken Primus - ingen vanlig naivist, spekulerar försiktigt i huruvida Primus senare kollaps kan ha påverkats av arvet från den manliga sidan av familjen. Ingen vet med all säkerhet. Ett inskrivningssamtal vid Östersunds Hospital från 1929 beskriver honom som "... en vildhjärna".

Som många barn vid förra sekelskiftet fick han tidigt börja hjälpa till med familjens försörjning. Modern dog efter flera års sjukdom år 1909. Primus, 14 år gammal och häftigt utåtagerande, mönstrade på och gick till sjöss första gången av flera under sitt liv. Han verkar omväxlande ha tjänstgjort på båtar och levat på luffen, något som inte var alltför ovanligt vid denna tid. Primus tid i lumpen sammanföll med Första Världskriget och Primus valde att rymma från tjänsten och arbeta som sjöman under hela krigets gång. Detta medförde att han efterlystes för värnpliktsvägran.

Primus tid på haven är sporadiskt dokumenterad. Han själv mindes senare bara fragment men dessa tycks ha tagit honom över hela jordklotet på alla de sju haven. Henrik Walltin vid Frösö sjukhus försökte tillsammans med Primus göra en sammanställning över hans sjöfararår och rapporterar angående hans första sjögång: "1909... luffade till Sundsvall... 'Mönstrade på Gröntoft'... Gick med trä till Baltimore...". Primus ska ha berättat om strapatserna en sjöman kunde få uthärda, genom en resa från New Orleans under outhärdlig hetta: "Vi åt inget utan levde på survin och pepparmyntsolja. Vi var bara skinn och ben.". Han skickade år 1915 ett vykort till sin syster i Sverige där han berättade att han skulle resa med kontraband till Ryssland. Angående de farliga resorna i Norra Ishavet med förbjuden last, mitt under krigstillstånd, berättade Primus senare: "Det fanns inte en jävel som tordes vara nykter".

Mellan åren 1919 och 1925 har en stor del av Primus Mortimer Petterssons liv fallit i förvirrad glömska. Han ska ha satts i land i USA år 1920 och sedan varvat sjukhusvistelser med nya sjöresor. Det finns en hel del teorier som innefattar allt från fartygsexplosioner, omkomna kamrater till skeppsbrott och att en enda händelse skulle ha orsakat hans kollaps som fick honom inlagd vid Stockton Hospital, ett mentalsjukhus utanför San Fransisco. Troligtvis rör det sig snarare om en kombination av hårt liv med både mental och fysisk stress i en krävande miljö, med tillfällig vila på sjömanshotell. I hospitalets inskrivningssamtal från år 1923 nämns att han hört röster ombord på det fartyg där han senast arbetade och dessutom ska ha supit hårt. Utlåtandet blir: "Historien av överdrivet drickande gör alkoholpsykos med aktiv hallucination trolig.". När Primus efter en tid i USAs vård skickades hem till Sverige diagnostiserades han med schizofreni, en vid den här tiden ganska väl använd diagnos inom mentalvården så därmed inte sagt att den stämde på Primus tillstånd. Gurli Utas beskriver det som att oavsett vad som hände honom var det "...nu som han gick in i sig själv för att sedan aldrig riktigt återvända.".

Tillbaka i Östersund

År 1929 kom Primus tillbaka till Östersund och fick en plats på Östersunds Hospital. Han dras med tvångstankar, rösthallucinationer och vissa dagar skyr han elektricitet. Mentalsjukvården gick till stor del ut på att bryta ner en persons egna vilja för att göra honom/henne foglig och lätthanterlig. Den rastlöse Primus tvangs ligga till sängs både dag och natt under att antal dygn för att som det uttrycktes: "... övertyga honom om att han befinner sig på ett sjukhus, att han själv är sjuk...". Hospitalet skulle inte bota eller behandla utan skydda samhället från de som uppfattades som störande eller farliga.

Dock förändrades vården vid 1930-talet och kom att få en karaktär av friskvård, humanism och människans inneboende kraft. Sysselsättningsterapi var en nyhet på agendan och målet var att alla patienter skulle aktiveras. Primus sattes även han i aktivt sysslande och utmärkte sig snart genom sitt måleri.

Henrik Walltin, en skötare som börjat vid hospitalet ungefär samtidigt som Primus lagts in, kom att uppmärksamma den förr så tystlåtne och rastlöse patienten. Han berättar i en intervju med Aftonbladet från 1968: "...En dag såg jag honom sitta vid ett bord med brun skokräm och små träpinnar... med pinnarna och skosmörjan målade han på gamla tidningar. Dagen efter tog jag med ett knippe färgkritor och gav honom. Det var så det började...". Sjukhuschefen Dr Johan Agerberg, en stor konstkännare, såg Primus naturliga begåvning och uppmuntrade hans skapande. Gurli Utas gissar att Primus var en av de första patienterna i bildterapi, i alla fall i Sverige.

Konstnären Primus

Det framväxande konstnärsskapet innebar dock inte att Primus kom att tillfriskna från sin kollaps eller få sin sjukdom under kontroll. Han pendlar under 1930-talet och 1940-talet mellan måleri då han är på dåligt humör till fullständig handlingsförlamning. Primus tillstånd kom att stabiliseras mer från 1950-talet. I hospitalets bokföring ser man att det i slutet av 1940-talet rådet materialbrist för terapiverksamhet på grund av ekonomiska åtstramningar, men den rastlöse Primus fann på råd och började samla på diverse kasserade ting som han sedan omvandlade - trasor knöts till mattor, träbitar filades till skulpturer. Primus lär själv ha sagt: "... det gäller att få till det.".

Under gott öga från Dr Agerberg hade Primus fått hjälp att ställa ut sina tavlor för allmän beskådan. Genombrottet kom år 1966 när hans verk visades på Svensk-Franska Konstgalleriet i Stockholm. Galleriets ägare skrev på stående fot ett femårigt kontrakt med Primus förmyndare. Den forne sjömannen hade fått en generalagent.

Dock kom inte framgången att gagna Primus egen hälsa. Han protesterade mot att inte själv få förfoga över sina tavlor och kunna byta dem med vem han själv ville och hans inspiration till nya alster tröt. Han återgick till att knyta mattor i klara färger. Färgerna har tolkats som ett tecken på hans frustration och övergången från måleri till tyg som en protest mot att hans konst hanterades över hans eget huvud.

Primus Mortimer Petterssons konst kategoriserades under Naivism, en stil i 1900-talets konst som medvetet tar upp drag karakteristiska för barnteckningar. Perspektiven förskjuts eller ignoreras, färgerna följer inte naturens ordning. Det är inte det realistiska som står i fokus för bild eller form. Dock var inte Primus en "äkta" naivist då han saknade etablerad konstutbildning, något en naivist faktiskt har för att ha tränat sig fram till de barnsliga uttrycken. PMP är snarare en naiv konstnär där naiv står för icke konstutbildad och omedveten om konstnärliga strömningar. Angående Naivism förklarar Tomas Millroth stilens idé på följande sätt: "... konstnärliga utanförskap. Dessa konstnärer [naivister] placeras utanför samhällets gränser därför att han eller hon bryter mot överenskommelser i samhället... med sitt konstnärsskap... De utanförstående utgör alltid undantag i samhället - en minoritet... vars sociala verklighet isolerar dem och gör dem till utanförstående... [de] ifrågasätter 'normaliteten'...". Millroth menar här att det snarare är majoriteten som ställs utanför, att minoriteten här av naivister skapar något som vi inte förstår och därför får oss att känna oss lite dumma. I ljuset av denna förklaring blir Primus en naivist. Hans bilder har tolkats i årtionden av en majoritet som fängslas av bildernas sällsamma berättelser och frånvaron av sammahang. Primus undkom inte ifrågasättande, men hans talang överlevde hans kritiker.

Personen och patienten Primus

Primus Mortimer Pettersson var en mångfacetterad karaktär. Hans minne var om inte helt förlorat mycket fragmentariskt efter hans kollaps i USA. Tålmodiga försök gjordes i samarbete med skötare Walltin att försöka pussla ihop ett förflutet, men många luckor återstår.  

Hans konstnärsskap och generella skapande tolkas ofta som ett sätt att försöka återskapa scener ut sitt liv. Det finns en närvaro och en tyngd i hans tavlor som antyder mer än ett barns enkla världssyn.

Primus var även en notorisk rymmare, från barndomen fram till slutet. Hans sjömansarv gjorde att han ständigt längtade efter båtar och vatten och tappra försök gjordes att bygga vattenburna farkoster av allt material han kom åt. En gång tog han sig till och med ut på Storsjön, men blev mirakulöst räddad och hemskjutsad till hospitalet. En läkare vid hospitalet ska ha uttryckt sig som så: "Vad säger man till en gammal sjöman som vill ut på sjön?".

Konstkritikern Leif Öhr skrev för Östersundsposten år 2001, angående en utställning med Primus pasteller: "... Om Primus hade gått genom allsköns skolor - hade det blivit bättre än det här? Knappast. Somliga vet allt från början.".

Primus Mortimer Pettersson avled år 1975 på Frösö sjukhus, strax före sin åttioårsdag, av ålderdomssvaghet. Hans grav finns på Frösö kyrkogård.

Källor:

Primus - ingen vanlig naivist av Gurli Utas

Primus Mortimer Pettersson

www.ne.se - Naivism

www.ne.se - Naiv konst

Bilder:

Båt på blått hav - "Boat in the sea" av akeeris www.freedigitalphotos.net

Fiskebåt - "Boat at evening" av TeddyBear www.freedigitalphotos.net

Skrivet av:

Sofie Åberg

Mer om PMP

 1. Primus Mortimer Pettersson (1981)

  Omslagsbild för Primus Mortimer Pettersson

  Av: Pettersson, Primus Mortimer

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Primus Mortimer Pettersson.
  Hylla: Ibz Pettersson, Primus Mortimer
  1. Bok (8 st) Bok (8 st), Primus Mortimer Pettersson
  2. Bok i serie (1 st) Bok i serie (1 st), Primus Mortimer Pettersson
 2. Primus Mortimer Pettersson (1975)

  Omslagsbild för Primus Mortimer Pettersson

  Av: Hellman, Gunnar

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Primus Mortimer Pettersson.
  Hylla: Ibz Pettersson, Primus Mortimer
  1. Bok (2 st) Bok (2 st), Primus Mortimer Pettersson
  2. Bok i serie (1 st) Bok i serie (1 st), Primus Mortimer Pettersson
 3. Primus - ingen vanlig naivist (2005)

  Omslagsbild för Primus - ingen vanlig naivist

  Av: Utas, Gurli

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Primus - ingen vanlig naivist.
  Hylla: Ibz Pettersson, Primus Mortimer
  1. Bok (4 st) Bok (4 st), Primus - ingen vanlig naivist
 4. Primus konstverk brändes (1981)

  Omslagsbild för Primus konstverk brändes

  Av: Rindberg, Lo

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Primus konstverk brändes.
  Hylla: Ibz Pettersson, Primus Mortimer
  1. Bok (1 st) Bok (1 st), Primus konstverk brändes
 5. Primus Mortimer Pettersson (1975)

  Omslagsbild för Primus Mortimer Pettersson
  1. Bok (1 st) Bok (1 st), Primus Mortimer Pettersson

Besökarnas kommentarer

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Inga kommentarer lämnade