Tio i topp i Östersund

Här ser du de romaner, deckare och filmer för vuxna som lånades mest på huvudbiblioteket i Östersund under september månad.

Tio i topp på Östersunds bibliotek september 2017

Romaner

Ferrante är åter i klar ledning! Och nu är Neapelkvartettens alla romaner med på listan. Om Fredrik Backmans Vi mot er, som är en fristående fortsättning på hans Björnstad, skrev bokbloggen Och dagarna går: han skildrar livet i den lilla staden som är besatt av hockey på ett sätt som gör att man inte kan sluta läsa. I Maria Hambergs Till min allra bästa vän reser Kristina från Ångermanland till 1970-talets London för att jobba som aupair. När hon möter Annabel, gruvarbetardotter från Wales, är det början på en vänskap som kommer att vara hela livet.

1.  Det förlorade barnet av Elena Ferrante
2.  Min fantastiska väninna av Elena Ferrante
3.  Hennes nya namn av Elena Ferrante
4.  Ditt liv och mitt av Majgull Axelsson
5.  Den som stannar, den som går av Elena Ferrante
6.  Björnstad av Fredrik Backman
7.  Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan
8.  Vi mot er av Fredrik Backman
9.  Äkta amerikanska jeans av Jan Guillou
10. Till min allra bästa vän av Maria Hamberg

Deckare

Här har Sofie Sarenbrant gått förbi Bräckesonen Jonas Moström. Hennes senaste deckare är den första i en serie som utspelas i frisörmiljö på Östermalm i Stockholm. Annabelle av Lina Bengtsdotter är en debutbok som fått fina omdömen. GP skrev: Det är en välsnickrad och smart intrig med oväntade vändningar, där författaren lyckas hålla läsaren i ett stadigt grepp ända in i mål. Faktum är att hon tar oss med till Gullspång, släpper av oss mitt i byn och låter oss upptäcka en värld där varenda plats verkar ruva på hemligheter. Vi andas småstadsluften, känner försommarnattens dofter och anar naturens mäktiga krafter.

1.  Bakom din rygg av Sofie Sarenbrant
2.  Trogen intill döden av Jonas Moström
3.  Annabelle av Lina Bengtsdotter
4.  I stoft och aska av Anne Holt
5.  Syndafloder av Kristina Ohlsson
6.  Skuggan av tvivel av Peter Robinson
7.  Selfies av Jussi Adler-Olsen
8.  Heroine av Mons Kallentoft
9.  Pappas pojke av Emelie Schepp
10. Nässelvrede av Solveig Vidarsdotter

Filmer

Rolf Lassgårds Ove har här fått sällskap av Isabelle Hubert i franskt drama om en livskris och Wim Wenders dokumentär/road movie om fotografen Sebastião Salgado. I en som vanligt brokig topplista hittar ni allt från action på världens högsta berg till iransk vampyrskräck!

1.  En man som heter Ove
2.  Dagen efter denna
3.  I lodjurets timma
4.  Mig äger ingen
5.  Bland män och får
6.  Everest
7.  A girl walks home alone at night
8.  Jordens salt
9.  Kvinnan på tåget
10. Thor - The dark world

Text: Anna-Kari Bäckvall

Sidan senast uppdaterad: 2017-10-10

1. erson57 2013-09-10 15:53:44
    Rapportera erson57s kommentar. En väldigt speciellt bok om en man som finns överallt men man kan ändra sig Mycket och underhållande bok läs den Tommy
  2. lena_er 2013-09-04 22:55:46
    Rapportera lena_ers kommentar. Davidsstjärnor måste nog bli mitt tips. Det är en bok som har en fruktansvärd historia och som författaren själv skriver så känner man sig lite tom när boken är slut... Jag har läst alla Kristinas böcker, även hennes barnbok. Gillar hennes sätt att skriva, detaljerat och kunnigt! Har ni inte läst ngn av böckerna så tipsas om hennes böcker. Börja dock inte med Davidsstjärnor, då det kan bli besvikelse eftersom det är enligt min smak den bok som lämnar mest tanke efteråt!!!