Elin Olofsson

Journalisten Elin Olofsson började skriva på sin första roman för två år sedan. Nu i januari 2013 gavs den ut!

Elin OlofssonJournalisten Elin Olofsson har du kanske mött som krönikör i ÖP och som spanare i P4 Radio Jämtland. Nu har hon på Wahlström & Widstrand förlag romandebuterat med Då tänker jag på Sigrid.

BokomslagI romanen lämnar Hanna arbetet i Stockholm och kärleken till en gift man. Hon återvänder, med litet bohag och konstnärsdrömmar, till sin jämtländska hemby. Hon flyttar in på Storgårda, där Sigrid bodde innan hon flyttade till ett äldreboende. Sigrid är Hannas farmor, som Hanna aldrig lärt känna och knappt träffat, och den respektingivande kvinna på gården, som lämnat mycket sorg efter sig. Förlaget beskriver romanen som en stark berättelse om att åka hem och att hitta tillbaka, att göra upp med sitt förflutna och inse att kärlek kan förändra allt.

Lördagen 26 januari 2013 berättade Elin på Länsbiblioteket om sin bok och sitt skrivande. Vi var över 90 personer som fick lyssna till en författare som förvirrad tog emot beskedet att förlaget ville ge ut romanen, som berättade om samarbetet med redaktör och förlag kring boken, som vill berätta om kvinnor som annars kanske aldrig blir skildrade i litteraturen och som inte ville använda uppväxtens Offerdal med namn i boken utan valde en ordlek med Gärningsberg istället.
Läs hennes fina blogginlägg om dagen!
Storögd på stora bibblan

Läs tre samtal med författaren, i lokaltidningarna och på förlagets hemsida:
Om drömmar och livsval i Gärningsberg

Ekman visade att man kan skriva om sånt som händer här

Intervju med debutanten Elin Olofsson

Redan innan recensionsdagen 24 januari uppmärksammades boken i allt från Aftonbladet till Tidningen Skriva.
Några av de fina recensionerna kan du läsa här:
Ett skimrande språk Sydsvenskan

Ovanligt mogen debutroman ÖP

Stark debut med språk berikat av gråtoner och skitighet LT

Hem till byn Helsingborgs Dagblad

Kärlek och förlust Västerbottens-Kuriren

Språket snärjer läsaren in i en tidlös familjehistoria Borås Tidning

Gehör för landsbygden Svenska Dagbladet

Fler recensioner, mer av och med författaren, och länkar till artiklar, hittar du på Elin Olofssons blogg.

Då tänker jag på Sigrid i bibliotekets katalog.

Text: Anna-Kari Bäckvall