Våra lokala samlingar

I lokalsamlingen på biblioteket finns material om Härjedalen och Jämtland. Här kan du hitta ortshistoria, litteratur om byggnader, släkthistoria, kartor, lokal flora och fauna och de många hembygdsförbundens årsböcker.

Alla kommunala bibliotek har en samling lokal litteratur. Där finns ofta små guldkorn för den hembygdsintresserade, men även för släktforskaren. Det kan röra sig om böcker om små byars historia, ofta gjorda av deltagare i studiecirklar, eller biografier över mer eller minde kända bygdens söner och döttrar. Någon lokal släktutredning finns kanske där.

Gemensamt är att det är en litteratur som ofta saknar intresse för den som inte har koppling till just den bygden. Omfånget varierar: ibland kanske det bara är en intressant artikel ur den lokala tidningen, andra gånger är det tjocka historiska band. Något som alltid brukar finnas i lokalsamlingen är en historik över den egna församlingskyrkan, dess historia och dess arkitektur.

Har man tur har det funnits en eller flera eldsjälar i den socken där man bor eller är intresserad av. En sådan person var Folke Pålsson i Ängersjö. Han var en skogsarbetare med stort intresse för sin bygds historia. Detta intresse kom att utmynna i en mängd små skrifter om Ängersjö och kringliggande byar, om dess historia och dess befolkning. Folke blev också kulturnämndens ordförande i Härjedalens kommun. 1997 tilldelades han Hazeliusmedaljen i silver av Nordiska museet.

Text: Torgny Henriksson

Några av Folke Pålssons skrifter:

1. Ängraåns flottled (1996)

Omslagsbild för Ängraåns flottled
    1. Bok (1 st) Bok (1 st), Ängraåns flottled
  2. Ängersjö (1987)

Omslagsbild för Ängersjö
    skola i glesbygd

Av: Pålsson, Folke

Språk: Svenska
    Klicka för att sätta betyg på Ängersjö.
    1. Bok (2 st) Bok (2 st), Ängersjö
  3. Från krononybyggare till sommartorpare (1989)

Omslagsbild för Från krononybyggare till sommartorpare
    Örnåsen, Årberget och Ängertjärn

Av: Pålsson, Folke

Språk: Svenska
    Klicka för att sätta betyg på Från krononybyggare till sommartorpare.
    1. Bok (1 st) Bok (1 st), Från krononybyggare till sommartorpare