Logotypen för denna webbsida Till startsidan
Start för innehåll

Bokraketen

Sara plockar böcker


I ur och skur - litteratur i raketfart!

Bokraketen startade år 2001 som ett projekt finansierat av Kulturrådet. Satsningen var ett steg i att se om det var möjligt att erbjuda en annorlunda form av mobilt bibliotek än den klassiska Bokbussen. Projektet etablerades så smångingom som en permanent verksamhet och har fått sitt namn via en namngivartävling, utlyst bland skolbarnen i Ånns skola.

Bokraketens grundfilosofi skräddarsyddes för glesbygden i två steg:

  • Samarbete med lokala aktörer.
  • Bokcirkel i ryggsäcksformat för avhämtning eller hemkörning.

Samarbetet med de lokala aktörerna möjliggör för befolkningen i orter utan fast bibliotek att kunna låna vid fler tillfällen än vad Åre kommun kunde erbjuda i bokbussform.

Storliens turistbyrå, Ånns värdshus och Kallsedets fiskecamp och lanthandel har alla ägnat en del av sina ytor åt ett antal bokhyllor, vilkas utbud Bokraketens personal fyller på och byter ut ett antal gånger per år. Ortsbefolkningen kan alltså låna böcker under dessa verksamheters ordinarie öppettider, året runt.

Böckerna byts ut enligt låntagarnas önskemål och vid lån gäller självbetjäning genom att låntagaren fyller i uppgifter om sig själv och sina lån i en pärm.

Deltagare i Bokcirkeln får listor med nya boktitlar skickade till sig, där de prickar för de böcker de är intresserade av och skickar tillbaka listan till Bokraketens personal. Dessa böcker packas sedan i ryggsäckar som antingen hämtas hos någon av de lokala samarbetsaktörerna nämnda ovan, eller så kan Bokraketen leverera ryggsäcken till låntagarens dörr.

Kontakta Järpens bibliotek för mer information:

0647 169 60 eller arebiblioteken@are.se

Sidansvarig: Sofie Åberg

Foto: Sofie Åberg