Logotypen för denna webbsida Till startsidan
Start för innehåll

Lånevillkor

Färgglada böcker 


Med ditt lånekort kan du låna på alla bibliotek i Åre kommun.

Material som är utlånat eller finns på något annat av kommunens bibliotek kan reserveras. Det gör du antingen på biblioteket, eller på bibliotekets webbplats med hjälp av ditt användarnamn och lösenord.

På biblioteket finns inte bara böcker. Här hittar du även filmer, CD-böcker, musik, dagstidningar och tidskrifter samt en mängd databaser för informationssökning. Du kan även använda våra datorer med internet.

  • Det är gratis att använda datorerna.
  • Utskrifter och kopior kostar 2 kr/st för A4 och 5 kr/st för A3.

Söker du material som inte finns på biblioteken i kommunen så finns det möjlighet att beställa material från andra bibliotek i landet, så kallat fjärrlåna. Det kostar 20 kr/titel. Läs mer om vår fjärrlånepolicy här. För frågor och ansökan om fjärrlån maila fjarrlan@are.se 

Det kostar inget att låna, men vi har givetvis bestämmelser som alla måste följa för att det ska fungera.

Här hittar du de regler som du måste känna till.

För att kunna låna måste du ha ett lånekort/kommunkort eller ha kopplat ditt körkort till din låntagarprofil. Lånekortet/kommunkortet skaffar du gratis på biblioteket och det gäller på alla bibliotek i kommunen. När du skaffar ditt kort måste du visa upp giltig legitimation.

Lånetiden är normalt 4 veckor. Återlämningsdatum får du besked om när du lånar, i form av ett lånekvitto. Du kan också kontrollera lånetiden och göra eventuella omlån via www.bibliotekmitt.se Omlån kan även göras per telefon eller vid besök.

Du ansvarar för lånat material till dess att lånet är återlämnat och avregistrerat.

Skulle det du lånat skadas eller försvinna får du ersätta detta.
Du ansvarar även för att adressuppgifterna på ditt låntagarkonto är korrekta.

Kortet är en personlig värdehandling och om du förlorar kortet måste du kontakta något av biblioteken i Åre kommun så att vi kan spärra ditt konto så att ingen annan kan låna på ditt kort! Om någon lånar på ditt kort blir du ansvarig för materialet och riskerar att råka på förseningsavgifter eller ersättningskrav.

Lämnar du inte tillbaka i tid tar vi ut en förseningsavgift:

  • För böcker 5 kr/vecka
  • För CD och DVD 5 kr/dag
  • För tidskrifter 5 kr/dag

Om du har registrerat dig med e-postadress och/eller mobitelefonnummer skickar vi ett påminnelsemeddelande tre dagar före återlämningsdatum. Efter utsatt återlämningsdatum skickar vi ut tre krav och därefter en räkning.

Om du lämnar tillbaka det du lånat behöver du bara betala förseningsavgiften. Efter tredje kravet spärras lånekortet tills lånen lämnats tillbaka eller räkningen är betald. Barn under 16 år behöver inte betala förseningsavgift, men krav och slutligen räkning skickas till barnets vårdnadshavare.

Ta alltid med dig ditt lånekort / kommunkort. Enklare för oss, tryggare för dig!

Sidansvarig: Hanna Eskelin