Jämtland dansar och ler!

Jämtarna är ett dansande folk. I väntan på att sommarlogarna ska öppna kommer här några tips till dig som älskar att dansa!

Att jämten har rytmen i blodet är ingen överdrift. Det märks på dansskolornas välbesökta shower som ibland rentav letar sig ut till gator och torg, det märks på den uppsjö av olika inriktningar man kan välja att gå kurs i och det märks på alla de elever som söker sig till gymnasieskolornas estetiska dansprogram. Gymmen håller populära klasser i zumba och afro power dance, flera populära dansband kommer härifrån och många andra band anger ett eller annat danshak i just Jämtland som sitt favoritställe att spela på. Inte minst märks det stora intresset på att folk åker från vida omkring för att roa sig på sommarens alla logdanser runtom i Jämtland.

Den senare kategorin kan jag själv bekänna mig till. Mitt första möte med Östersund skedde faktiskt på Furuparken i Ope i mitten på 1990-talet. Hitrest för att dansa till favoritbandet - 40 mil är väl inget avstånd i Norrland!?! - kunde jag konstatera att jämtarna verkligen visste vad de gjorde ute på dansgolvet. Det blev fler turer till "Furan" och efter att flyttlasset så småningom gått hit gick det snabbt att upptäcka fler mysiga logar att tillbringa ljumma sommarkvällar på.

För att få tiden att gå lite fortare tills dess sommarens logsäsong ska starta kommer här några läs- och lyssningstips till dig som också älskar att dansa!

Text: Petra Svanborg

Läs och lyssna!

• Dansminnen

Klicka här för att läsa mer om tipset Dansminnen.

En nostalgibok om möten, magiska kvällar och dans, dans, dans!

Av:
  • Nöjespalatset i skogen

Klicka här för att läsa mer om tipset Nöjespalatset i skogen.

Historien om en idag byggnadsminnesförklarad jämtländsk dansbana.

Av: Strandin, Marianne
  • Får jag lov

Klicka här för att läsa mer om tipset Får jag lov.

Tidskriften för dig som älskar dans, dansmusik, svensktopp och schlager!

Av:
  • Guenerina

Klicka här för att läsa mer om tipset Guenerina.

Från Laxsjö bygdegård till Dansbandskampen i SVT; jämtländska Jannez tar publiken med storm var de än spelar.

Av: Jannez
  • En samling

Klicka här för att läsa mer om tipset En samling.

Samlingsalbum med Zlips, dansbandet som fått pris för att de satt Jämtland på nöjeskartan!

Av: Zlips
  • De e' okej

Klicka här för att läsa mer om tipset De e' okej.

Den senaste CD:n från tusenkonstnärerna som blev rikskändisar genom Dansbandskampen.

Av: Patrik's Combo